14 Nisan 2013

Chavez'e karşı Caterina!..

Venezuela geçen ay ölen Hugo Chavez'in halefini seçmek üzere sandık başına gidiyor.


Venezuela geçen ay ölen Hugo Chavez'in halefini seçmek üzere sandık başına gidiyor. Sosyalist Maduro, Chavez efsanesine sıkı sıkı sarılarak oy isterken eşcinsel olduğu söylentisi yayılan muhafazakâr rakibi Capriles ünlü televizyoncu Caterina Valentino ile aşk yaşadığını açıkladı. Capriles, popüler sevgilisiyle oy toplamayı umuyor.

14 yıl iktidarda kaldığı Venezuela'da halkçı politikalarıyla seçmenin gönlünde taht kuran Hugo Chavez'in geçen ay kansere yenik düşmesinin ardından bugün yeni devlet başkanı seçiliyor. Seçimlerde iki güçlü aday bulunuyor. Biri Chavez'in eski Devlet Başkan Yardımcısı ve yerine aday gösterdiği Nicolas Maduro. Diğeri muhalefetin desteğini alan muhafazakâr genç vali Henrique Capriles.
Günde 189 kez Chavez

Eski bir kamyon şoförü ve sendikacı olan Maduro, kampanya sırasında Chavez'i Hz.İsa'nın neredeyse yeniden vücut bulmuş hali gibi kutsal bir mertebeye taşıyarak yoksul seçmenden oy istedi. Wall Street Journal gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre Maduro, seçim kampanyasının başladığı günden beri Chavez'in adını dilinden hiç düşürmedi. Kampanya sırasında 7 bin 200 defa 'Chavez' dedi. Yani günde ortalama 189 kez müteveffa lideri andı. Onun gibi konuştu. ABD'yi "İmparatorluk" diye andı. Onun  gibi giyindi. Chavez'in çocukları da desteğini esirgemedi. Maduro ise Chavez'in damadı Jorge Arreaza'yı başkan yardımcısı adayı göstererek karşılık verdi. Miting bölgelerine otobüsle giden, kampanyası sırasında mutlaka eşiyle öpüşen Maduro, rakibi Capriles'i de yerden yere vurmayı ihmal etmedi. Lezbiyen ve gay grupları kızdırma pahasına rakibinin eşcinsel olduğunu iddia etti.

Chavez'i yenememişti

Rakip Henrique Capriles'e gelince. Miranda eyaletinin genç valisi, 40 yaşında. Ekim ayında Hugo Chavez'e karşı başkanlık seçiminde yarışan Capriles, bu kez Maduro'ya karşı aday. Muhalefetin desteğini alarak yüzde 44 oyu yakalayan Capriles, yine de Chavez'i devirememişti. İnce uzun yapısı nedeniyle "flaco" (sıska) diye anılan genç aday, devletin olanaklarını kullanan Maduro'ya karşı kahramanca bir savaş verdiğini söylüyor. Yahudi anneannesi 2'nci Dünya Savaşı sırasında Auschwitz kampından kurtulan, ancak kendisi Katolik inancına mensup olan Capriles, yüksek suç oranlarını azaltmak, temel gıda sıkıntısını ortadan kaldırmak, yüksek enflasyon ve elektrik kesintileriyle mücadele etme sözü veriyor. Son anketlerde Maduro'nun yaklaşık 10 puan arkasına düşen genç aday, hakkında çıkarılan 'eşcinsel' söylentilerinin ardından televizyoncu Caterina Valentino ile birlikte olduğunu açıkladı.

Yoksa siyasi bir oyun mu

Caterina Valentino Paladino, Venezuela'da başarılı bir model ve televizyoncu. Yurtiçi ve yurtdışı ödüllere sahip olan Caterina Valentino, ünlü markaların da yüzü olarak çalışıyor. Birlikteliklerini açıklamalarının ardından televizyondaki işini kaybedebileceği öne sürülen Valentina, "Venezüela'nın cesur kadınlara ihtiyacı var, işimi koruyup koruyamayacağım umrumda değil" dedi. Ancak ilişkinin Capriles'e yönelik eşcinsel iddialarını bertaraf etmek için siyasi bir işbirliği olduğu şüpheleri de var.

Maradona'dan Maduro'ya destek

HUGO Chavez ile dost oldukları bilinen Arjantinli futbol efsanesi Maradona, önceki gün müteveffa liderin mezarını ziyaret ettikten sonra Nicolas Maduro için kalabalıkların önüne çıktı.

"Mücadeleye devam" diyen Maradona, "Fiziken artık o burada olmasa da Nicolas da devam edecek, efsaneyi sürdüreceğiz, kimsenin engellemesine izin vermeyeceğiz. Pazar günü, halkın, Chavez'in fikirlerini Nicolas aracılığıyla teyit etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder