2 Nisan 2013

Ekonominin değil insanın buhranı!

İngiliz araştırmacılara göre, Avrupa’daki malî kriz insan hayatına mal oluyor. Uzmanlar, politkacılara, batık bankalar yerine insan hayatını kurtarması çağrısında bulunuluyor.


Uzmanlar Avrupa’daki malî krizin insan hayatına mal olmaya başladığı uyarısında bulunuyor. İngiliz doktorlar tarafından yapılan ve The Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre; Avrupa’daki sıkı tasarruf programlarının sağlık sektörüne etkisi ağır oldu. Zira sağlık hizmetlerinde yapılan kesintiler, Avrupa’da çoktan kökünün kurutulduğu düşünülen sıtma, deng humması ve verem gibi hastalıkların yeniden patlak vermesine yol açtı.

İntihar ve depresyonda artış

Avrupa Sağlık Sistemi ve Politikaları Gözlem Merkezi’nden araştırmayı yürüten ekibin Başkanı Martin McKee, “Bize göre sağlık sektörüne daha fazla yatırım yapılması gerektiği çok açıktır. Özellikle Yunanistan’daki insanlar büyük zorluk çekiyor. Zira ihtiyaçları olan ilaçları temin edemiyorlar” diye konuşuyor. Doktor McKee, Yunanistan’da işsiz kalan ve parası olmayan vatandaşların ancak hastalığın ilerlemiş evrelerinde doktora gidebildiğine ve Yunanistan’daki intihar oranlarının malî krizden bu yana ciddi oranda arttığına dikkat çekiyor. İspanya’daki depresyon vakalarının da arttığını belirten McKee Deutsche Welle’ye verdiği demecinde, politikacıları eleştiriyor. McKee “Ünlü Alman doktor Rudolf Virchiow’dan bu yana, 200 yıldır biz doktorlara, sadece hastalığa değil, onun nedenlerine de bakmamız gerektiği öğretiliyor. O nedenle sesimizi yükseltmemiz ve bu krizin artık çözülmesi gerektiğini söyleyen ekonomi uzmanlarına katılmamız gerekiyor” diye konuşuyor.

Willem de Jonge, Yunanistan’daki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün bir üyesi. De Jonge, Deutsche Welle’ye verdiği demeçte, araştırma sonuçlarına şaşırmadığını kaydediyor. De Jonge “Hastanelerin kapasitesi ve sağlık hizmetlerinde, dramatik kesintilere gidildi. Elimizde çok daha az doktor, çok daha az cerrah, yani iyi bir sağlık sektörünün ihtiyacı olan her şeyden çok daha azı bulunuyor” diyor.

Özellikle İspanya ve Yunanistan’da işsizlik büyük bir sorun.
Yüzde 40’a varan kesinti

Yunanistan’da, borç krizi patlak verdiğinden bu yana, tasarruf önlemleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinde yüzde 40’a varan kesintilere gidildi. Bunun dramatik sonuçları beraberinde getirdiğini kaydeden de Jonge, Atina’da HIV enfeksiyonunun 2011’de bir önceki yıla göre yüzde bin 500 oranında arttığını kaydediyor. Doktor de Jonge’ye göre bunun nedeni ise sağlık bakanlığının uyuşturucu bağımlılarına dağıttığı temiz şırıngalardan tasarruf etmesi.

Willem de Jonge, Avrupa’da kökü kurutulduğu düşünülen sıtma, deng humması ve verem gibi bir takım hastalıkların da Yunanistan’da yeniden görülmeye başlandığını söylüyor. Örneğin 1950’li yıllardan bu yana ilk kez 2011 yılında bulaşıcı sıtma hastalığı tespit edilmiş. De Jonge, bu durumun sorumluluğunu da politikacılara yüklüyor. De Jonge “Bunun sebebi, hükümetin 2011 yılında tasarruf tedbirleri çerçevesinde büyük kesintilere gitmesi ve örneğin tarlalara ilaç sıkılmasına son vermesi. Bu sayede sivrisineklerin sayısı alışılmadık ölçüde arttı” diye konuşuyor.

“Batık bankalar yerine insan hayatı”

İngiliz doktor ve araştırmacı Martin McKee ise sadece yerel politikacıları değil, aynı zamanda Avrupa Birliği kurumlarındaki diğer politikacıları da suçluyor. McKee “Troyka’nın Yunanistan’a verdiği direktifler, sağlık hizmetlerinde büyük kesintiler öngörüyordu” diyor ve Avrupa Merkez Bankası’nı da krizdeki üstlendiği rol nedeniyle eleştiriyor. McKee “Avrupa Merkez Bankası, normal vatandaşa değil, batık bankalara yardım etmeyi yeğliyor” diye konuşuyor.

Bu suçlamalara Avrupalı politikacılardan da yanıt geldi. Araştırmadaki verilerin en iyi ihtimalle 2010 yılına dayandığını kaydeden AB Komisyonu Sözcüsü, “Gerçi elimizde depresyon gibi hastalıkların arttığına dair bilgiler bulunuyor ama, krizin insan sağlığına etkisine dair bir çıkarım yapmak için henüz çok erken olur” diye konuştu.(Deutsche Welle Türkçe)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder