12 Nisan 2013

Elektronik Sigara Alışkanlığı Pekiştiriyor!..

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Elektronik sigara, sigara bırakmada etkili değil.


 Sigara bağımlılığının farmakolojik ve davranışla ilgili olmak üzere iki boyutunun bulunduğuna dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de son yıllarda sigarayla ilgili iyi bir mücadele verildiğini ve buna bağlı olarak kullanım oranlarında azalma yaşandığını belirtti. Ancak bu genel duruma rağmen gençlerin sigaraya başlama ya da kullanma oranlarında bir azalma olmadığını dile getiren Özlü, araştırmaların Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 10–20 aralığında olduğunu gösterdiğini söyledi.

20 yaşından sonra bir kişinin sigaraya bağımlı hale gelmesinin pek sık görülen bir durum olmadığını anlatan Özlü, “Bundan dolayı en çok korunması gereken yaş grubu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite dönemine denk geliyor. Riskin çok ciddi olduğu bu dönemde gençlerin sigaradan uzak tutulması ve sürecin iyi yönetilmesi lazım” ifadelerini kullandı.



SİGARAYA BAĞLI ÖLÜMLERDE TÜRKİYE İLK SIRADA

Sigaranın Türkiye için çok ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Özlü, Dünya Tütün Atlası’nda yayınlanan yeni verilere göre, sigaraya bağlı ölümlerin en çok görüldüğü ülkeler arasında Türkiye’nin yüzde 38 ile erkeklerde birinci sırada yer aldığını kaydetti. Özlü, kadınlarda ise bu oranın yüzde 6 olduğu bilgisini verdi.

"ELEKTRONİK SİGARANIN ETKİSİ KANITLANMIŞ DEĞİL"

Türkiye’de 16–17 milyon sigara içicisi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlü, bunların yüzde 80’inin sigara içmekten memnun olmadığına dikkat çekti. Bu insanların sigarayı bırakmak için bir çare aradığını hatırlatan Özlü, bu pazarı görenlerin de sigarayı bıraktırmaya yönelik bir takım ürünler satmaya çalıştığını dile getirdi. Bu ürünlerin ne kadar etkili olduğu, gerçekten işe yarayıp yaramadığı hakkında hiçbir ilmi delil olmadığını belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın ithalat ve satışını yasaklanacağı bildirilen elektronik sigaranın da sigara bırakmada etkili olduğuna dair bir delil olmadığı gibi alışkanlığın pekiştirilmesini sağladığını ifade ederek şunları söyledi:

"Çünkü elektronik sigara ile parmağınızla sigara içme davranışının sürdürülmesi sağlanıyor. Biz bunu istemiyoruz. Biz sigara bırakmada asıl amacımız hem hastanın davranışsal bağımlılığını hem de farmakolojik bağımlılığını yok etmek istiyoruz. Sigaranın bir nikotine bağlı farmakolojik bağımlılık, bir de davranışsal boyutu var. Kişi bir daha sigaraya dönmesin diye biz onu da kırmak istiyoruz. Sadece farmakolojik boyutla değil, davranış boyutuyla da başa çıkılmasını istiyoruz. Elektronik sigara ise bunu devam ettiriyor. Hatta daha çok pekiştirmiş oluyor. Bu da tekrar sigaraya dönüşleri arttırıyor.”

“AMACIMIZ NİKOTİNİ TAMAMEN KESMEK”

Elektronik sigarada nikotin verildiğine de işaret eden Prof. Dr. Özlü, “Biz de sigarayı bıraktırırken nikotin replasmanı yapıyoruz ama bunu kısa süreli kullanıyoruz. Elektronik sigarayı ise yıllarca kullananlar var. Bizim istediğimiz, nikotini ilk 2-3 ay içerisinde tamamen kesmek. Amacımız nikotin kullanılmadan sigarının bırakılması. Nikotine devam ederek sigarayı bırakma ideal bir bırakma yöntemi değil. Onun için elektronik sigarının, sigara bırakma konusunda çok işe yarayan, çok ideal bir yöntem olmadığı açık ama işin içinde ticari boyutlar var, o nedenle fazla gündeme geliyor. Bakanlık da sanıyorum bu nedenle bazı tedbirler aldı, alıyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder