28 Mart 2013

Örümcek ağlarını tarayan yapay zeka!

İspanyol bilim insanları, hayvan türlerini daha iyi anlamak ve inceleyebilmek için yaptıkları çalışma kapsamında, örümcek ağlarının hangi türe ait olduğunu tespit eden yapay zeka geliştirdi.

Örümcekler, kutuplar dışında dünyanın dört bir yanında her köşede yer edinen canlılar. 2008 itibariyle 43 bin 678 türü bulunan örümcekler, dolayısıyla dünyada birbirinden ayırması en zor canlılardan da biri. İspanyol araştırmacılar, bu sorunun üstesinden gelmek için örümcek türlerini ördükleri ağ sayesinde tespit edecek yapay zekalı bilgisayar sistemi geliştirdi.

İspanya’nın Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi’nden (ULPGC) Carlos Travieso ve meslektaşları, örümcek ağı tasarımının kendisine özgü olduğu düşüncesinden yola çıkarak, ağları tarayacak yapay zeka fikrini ortaya attı.

NewScientist sitesine konuşan Traveiso, “Örümcek ağları, genetiği ve morfolojisi diğer türlerden farklı olan örümcekler tarafından örülüyor. Bu sayede, ördükleri ağ da kendine has oluyor. Bu tıpkı el yazısı biyometriklerinin her insanda farklı olması gibi” dedi.

NEREDEYSE YÜZDE 100 BAŞARI
Travieso, teorisini test etmek için örümcek ağlarına ait görüntüleri analiz edecek bir desen ayırt edici yazılım geliştirdi. Testte kullanılan fotoğraflar, Kosta Rika Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü’nde örümcek uzmanı olan William Eberhard tarafından sağlandı.

Yazılım, örümcek ağının merkezindeki spesifik özellikleri saptayarak, daha sonra bu bilgileri ağın geri kalanıyla ilişkilendirdi. Yazılım, örümcek ağlarının hangi türe ait olduğunu yüzde 99.6 doğruluk payıyla tespit etmeyi başardı.

Travieso, elde edilen başarının ardından geliştirdikleri yapay zekalı sistemi diğer canlı türlerini ayırt etmek için kullanmak istediklerini belirtti.(ntvmsnbc)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder