14 Nisan 2013

Rüya makinesi gerçek oldu!..

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz "rüya okuma" artık gerçeğin ta kendisi!


fMRI bazlı araştırmalar ile rüyaları kayıt altına alma yolunda büyük mesafe kat edildi. fMRI, yani kan akışı sayesinde beyin aktivitesini ölçen tarama yöntemi, akıl okumayı sonunda bir takım resim ve kelimeler ile anlatabiliyor. Bu yöndeki çalışma bir japon ekip tarafından yönetiliyor. fMRI metodunu kullanan ekip, çalışmalarında yüzde 50 oranında başarıyı yakalamış durumda.

Çalışma ATR Bilgisayar Destekli Neuro Bilim Laboratuvarı'nda yapılıyor. Nara Teknoloji ve Bilim Enstitüsü ve Milli İletişim ve Haberleşme Enstitüsü ile de işbirliği sağlanmış. Profesör Kamitani BBC News'e yaptığı açıklamada "rüya çözümlemesi artık gerçek olacak gibi görünüyor. En azından belli başlı yanları çözüldü. Sonuçlar beni şaşırtmadı fakat heyecanlandırdı." diyor.

Deneyler 3 gönüllü ile beraber yapılıyor. Denekler uykuya geçtiğinde uyandırılıyor ve rüyada en son gördükleri nesne soruluyor. Resimler çoğunlukta sürreal, bazıları ise gündelik yaşamdaki objeler oluyor. Denek başına 200 deney yapılmış durumda. Araştırmacılar böylece taramalar ve resimler elde etmeyi başarmışlar.

Araştırmacılar seçili kategorilerde resimler gösterilen deneklerin fMRI vasıtasıyla kaydedilen aktivitiler sayesinde büyük ilerleme gösterdiklerini söylüyorlar. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder