12 Nisan 2013

Uzayı fethimizin 52. yılı!..

Bundan 52 yıl önce bugün, yani 12 Nisan 1961’de Sovyetler Birliği, ABD ile giriştiği “uzay yarışında” önde olmasına rağmen farkı daha da açmak için önemli ve aynı zamanda oldukça riskli bir işe kalkışıyordu.


Sovyetler Birliği uzaya bu sefer bir hayvan değil, bir insan gönderecekti! Bu, insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir olaydı. Ancak Sovyetler Birliği, bu yolculuğun başarısızlıkla sonuçlanma riskini göz önünde bulundurarak başta bu projeyi gizli tuttu.

Saat 09:07’deki fırlatma başarıyla gerçekleşip, Yuri Gagarin yörüngeye oturduktan sonra Sovyetler Birliği Radyosu, bu müthiş olayı dünyaya duyurdu.

Gagarin’in yolculuğu 108 dakika sürdü. Bunun 89 dakika 34 saniyesini Dünya’nın yörüngesinde geçirdi. Maksimum hızı saatt e 28.260 km’ye kadar çıktı! Çıktığı maksimum yükseklik ise 327 km olarak kayıtlara geçti.

Dönüşte Vostok atmosfere oldukça sert girdi. Gagarin 7 km yükseklikte fırlatma koltuğuyla uzay aracından ayrıldı ve paraşütle yumuşak bir iniş gerçekleştirdi.

Yuri Gagarin’in bu zorlu yolculuğu esnasında yaşadıklarına sizler de şahit olmak isterseniz aşağıdaki belgeseli izlemelisiniz. Yuri Gagarin’in kontrol merkezi ile arasında geçen telsiz konuşmalarının orjinallerini içeren bu belgeselde, Yuri Gagarin’in gördüğü Dünya manzaralarına da şahit olacaksınız. Görüntülerin bir kısmı orijinal olsa da büyük çoğunluğu Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan elde edilen görüntülerdir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder