29 Mart 2013

ABD’nin En Az Özgür Eyaleti: New York!

Perşembe günü yayınlanan yeni bir araştırma çalışması, New York’u en az özgür eyalet olarak belirledi.

NY Post’un haberine göre George Mason University’nin özgürlükçü eğilimli  Mercatus Center’ı tarafından ortaya konulan ulusal bir araştırma çalışmasında, halkın sahip olduğu özgürlük seviyesi açısından New York 50. sırada yer aldı.

New York’un büyük bir payla, ABD çapındaki en yüksek vergi yüküne sahip olan eyalet olduğunun belirtildiği raporda ayrıca New York’un en borçlu eyalet olduğu ortaya kondu.

Raporda, New York’taki tütün yasalarının çok sıkı olduğu ve sigara vergilerinin ABD çapındaki en yüksek seviyede olduğu, bu durumun da kara borsanın büyümesini teşvik ettiği belirtildi.

Raporda, Kuzey Dakota ise en özgür eyalet olarak belirlendi. Bu anlamda Kuzey Dakota’yı Güney Dakota, Tennessee, New Hampshire ve Oklahoma takip etti.

New York, iktisadi yönetmelikler anlamında da kötü bir değerlendirme elde etti. Örneğin, New York’un kira denetim yasalarına kötü not verilen raporda, bu yasaların iktisadi kalkınmaya gölge düşürdüğü savunuldu.

Ayrıca devlet çalışanlarının sendika aidatı ödemeye mecbur kılınmasını da içeren işçi yönetmeliklerinin de New York için bir engel niteliği taşıdığı belirtildi.


Bununla birlikte raporda, New York’un masrafları artıran yöndeki geniş çaplı sağlık sigortası yönetmeliklerine de değinildi.

New York’un silah denetimi yasalarının da “had safhada kısıtlayıcı” olduğu kaydedildi.

Araştırma çalışmasını oluşturan kişiler, özgürlüğe ilişkin sınırların insanları New York’tan uzaklaştırdığını belirttiler.

2000 ila 2011 arasında, New York’un 2000 yılındaki nüfusunun yüzde 9’unun eyaleti bir başka eyalette yaşamak üzere terk ettiği kaydedildi.

Raporda eyalete ilişkin olumlu bir noktaya da değinildi. New York’un yargı sisteminin ortalamanın üzerinde olduğu belirtildi.(turkishny)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder