28 Mart 2013

Yeni enerji kaynağı: Bakteri üretimi 'biyo-pil'.

İngiltere ile ABD'nin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma, bakterilerin yakında mikroskobik 'biyo-pil' olarak işlev görebileceğini ortaya koydu.
Bakterilerin doğrudan elektrik akımını kendilerinin mi ürettiği yoksa başka şekilde mi elde ettiği sorusu şimdiye kadar cevaplanamamıştı.

Bu mekanizmanın bulunması ile bakterilerin yerinde, sağlam bir enerji kaynağı olarak kullanılması olanakları gündeme geldi.

Araştırma ekibinin başkanı ve İngiltere'nin East Anglia Üniversitesi'nde biyolojik bilimler okulunda öğretim görevlisi Dr Tom Clarke, yaptığı açıklamada, incelenen bakterinin göl ve denizlerdeki mineral seviyesine etkisinin bilindiğini, ancak bunu nasıl gerçekleştirdiğinin anlaşılmadığını belirterek "bulmacanın son parçasını da bulduk" dedi.

Shewanella oneidensis adlı bakterinin nehir ve denizlerde görüldüğünü ifade eden Clarke, "Amazonlardan Baltık Denizi'ne kadar her yerde bulunduğunu" söyledi.

Araştırma ekibinin diğer kolunu Washington'daki Kuzeybatı Pasifik Ulusal Laboratuarı oluşturuyor.

Bakteri örneği New York'taki bir gölden alınmış.

Dr Clarke, "Göldeki demir ve manganez seviyesinin mevsimsel olarak değiştiğini ve bakterinin çoğalma şekli ile uyumlu olduğunu farkettik" dedi.

Ancak bakterinin mineral yoğunluğundaki bu değişikliği nasıl sağladığı çözülememiş.

Bu mekanizmayı anlamak için Dr Clarke ve ekibi, bakterinin sentetik bir kopyasını yapmış ve bu organizmanın, minerallerin yüzeyi ile temasa geçtiğinde elektrik akımı yarattığı ve kimyasal değişimi tetiklediğini görmüş.

"Bu daha önce anlaşılan bir şey değildi. Bu, bakterinin çevre ile nasıl etkileşime geçtiğini anlama ve ürettiği enerjiyi kullanma sorunudur" diyen Clarke, bu mekanizmanın anlaşılması ile bilm insanlarının çevre koşullarının olumsuz olduğu ya da kolay erişilemeyen alanlarda bakterileri enerji kaynağı olarak kullanma olanağına kavuşacağını vurguladı.

Araştırmanın sonuçları, ABD'de yayımlanan Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları dergisinde yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder