29 Mart 2013

NYT: İsrail Özrü Sonrası Rumlar, Türkiye İle İşbirliğine Mecbur


Bir hafta önce Rumlar için D.Akdeniz doğalgazını Batı'ya pazarlamanın yolu açıktı: Türkiye ile arası bozuk olan İsrail’in de kullanacağı bir denizaltı boru hattı. Ancak malî kriz üstüne bir de İsrail Türkiye'den özür dileyince Amerikan The New York Times'a göre Rumların “hevesleri çifte darbe aldı” ve artık Türkiye rotası bir zorunluluk.  

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden ‘The New York Times' (NYT) dün yayımladığı bir haberle, geçtiğimiz hafta İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ile başlayan iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin Doğu Akdeniz'deki enerji denklemini kökünden değiştirdiğini duyurdu. “Kıbrıs için Türkiye ile aniden iyi geçinme ihtiyacı” başlıklı haberinde gazete, İsrail'in Türkiye ile arasını düzeltme yoluna sokmasının ardından Yahudi doğalgaz kaynaklarının da Güney Kıbrıs yerine bu ülkeye ve bu ülke aracılığıyla Batı'ya ihracının ciddi bir ihtimal olarak belirdiği ve bu durumun da tek kaybedeninin Rum tarafı olduğunu yazdı. Rumların da oluşan yeni şartlar altında ve özellikle de son dönemde yaşadıkları mali sorunlar göz önüne alındığında, bölünmüş Ada'nın çevresindeki doğalgaz rezervlerinin pazarlanması için Türkiye ile arasını iyi tutmasının artık bir zorunluluk olduğunu savundu.

NYT, haberinde Rumların yaşadıkları mali krizden çıkış için birkaç gün önce imza atmaya mecbur kaldıkları 10 milyar Euro'luk çokuluslu kurtarma paketi ve Türkiye-İsrail hattındaki yeni duruma atıfta bulunarak “heveslerinin çifte darbe aldığını” yazdı. Ankara'nın Ada'daki Türklerle adil taksim edilmesini istediği doğalgaz gelirlerinin gerçekleşmesi için Rumlar daha önce İsrail'in de doğalgazını ihraç etmek için kullanabileceği bir Akdeniz altı hatta güveniyordu. Yapılan pek çok maliyet ve fizibilite analizinde ise bölgedeki yeni şartlar çerçevesinde İsrail'in doğalgazı ihracı için Türkiye rotasını kullanmasına kuvvetli ihtimal olarak bakılıyor. Bu durumda Kıbrıs sularında çıkarılacak gaz için de tek istikamet Türkiye olarak beliriyor. Yine dün Türk gazetelerine yansıyan açıklamalarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da benzer bir yaklaşımı dillendirdi. Davutoğlu, “O gazın gidebileceği tek yer Türkiye. Başka hiçbir yere gidemez. Bu çevreye baktığınızda enerji açığı olan ve enerji ihtiyacı olan hangi ülke var? Peki transit gelip Avrupa'ya gitmek istese nereden gidecek? Ya denizin altından Girit'e, oradan Yunanistan'a orada öyle büyük fay kırıkları var ki, oradan geçmesi mümkün değil. Yani mecburlar.” ifadelerini kullandı.


Türk Bayrağına Saldırı

Öte yandan, dün Lefkoşa'nın Hürriyet meydanında Türk bayrağı açan 30-35 yaşlarındaki kimliği belirsiz bir kişi, bankaların açılmasını bekleyen Rumların saldırısına uğradı. Kent merkezindeki meydanda, uzun süre sonra yeniden açılan bankaların önünde bekleyen Rumların linç girişimini polis engelledi. Ülkedeki mali kriz nedeniyle öfkeli olduğu görülen Rumlar, Türk bayrağını, eylemcinin elinden aldıktan sonra yakma girişiminde bulundu. Gözaltına alınan kişinin, polise Fransız pasaportu gösterdiği görüldü.(Zaman)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder