23 Mart 2013

İsrail'in özrü Amerikan medyasında nasıl yankı buldu?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin baskını ve yaşanan ölümlerden dolayı Başbakan Erdoğan'dan özür dilemesi, Amerikan medyasında son dakika gelişmesi olarak duyruldu.


Özür dileme haberine internet sayfasında geniş yer veren The New York Times (NYT) gazetesi, "İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi diplomatik ilişkileri yenileyecek" ifadelerine yer verdi. NYT'nin haberinde Türkiye ile İsrail arasında uzun yıllara dayanan bir ilişkinin olduğu, 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaydan sonra ilişkilerin tıkandığı ifade edildi. Haberde ayrıca Başbakan Erdoğan'ın son zamanlarda Siyonizm'i insanlık suçu olarak gördüğü bilgisi hatırlatıldı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) ise haberi, "Netanyahu, Türkiye'den ölümlü gemi baskını için özür diledi" başlığı ile verdi. Gelişmeyi olumlu olarak değerlendiren gazete, "Obama'nın Ortadoğu gezisinde İsrail'in özür dilemesi beklenmedik bir gelişmeydi" yorumunu yaptı.

CNN televizyonu gelişmeleri son dakika olarak duyurarak "İsrail, ölümlü baskın için Türkiye'den özür diledi" başlığını kullandı. Haberde, "Türkiye uzun yıllar İsrail'in önemli bir müslüman arkadaşıydı. İsrail - Türk ilişkilerin bozulması, bölgedeki Arap baharı ve Ortadoğu'daki diğer gelişmeler, İsrail'in bölgede yanlız kalmasına neden olmuştu. Erdoğan'ın İsrail eleştirileri ise Arap dünyasında pek çok kişi tarafından memnuniyetle karşılanıyordu" denildi.

Washington Post Gazetesi ise "Obama, İsrail gezisini birbirinden uzaklaşmış iki gücü bir araya getirerek bitirdi" başlığı ile verdiği haberinde, özür dileme konusunda Obama'nın da telefonla katıldığını, Dışişleri Bakanı John F. Kerry'nin daha Massachusetts senatörü iken Netanyahu ve Erdoğan arasında uzlaşma aradığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder